duminică, 20 mai 2018

Redobandirea permisului de conducere



In cazul in care permisul de conducere a fost anulat, cel in cauza are posibilitatea sa redobandeasca dreptul de a conduce un autovehicul, respectiv sa obtina un nou permis de conducere; acesta poate solicita aprobarea prezentarii la un nou examen, numai daca indeplineste una din conditiile prevazute la art. 116, alin.1, lit. a,b,c,d, din O.U.G. nr. 195/2002 republicata, mentionate mai jos:
                        Art. 116 OUG nr.195/2002
(1)   Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una din faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una din situatiile urmatoare:

a)      au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate  ori la locul de munca;
b)     a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c)      a intervenit amnistia;
d)     interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanta prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.
Conform art. 24, alin. (6):
            Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1)”.
Dosarul pentru prezentarea la examenul de redobandire a permisului de conducere trebuie sa cuprinda urmatoarele documente:
·         cerere tip de prezentare la examen , completata si semnata personal de solicitant;
·         fisa de scolarizare completata cu datele personale ale solicitantului, care va cuprinde pe verso si avizul medical;
·         avizul psihologic;
·         certificat de cazier judiciar;
·         fisa detinatorului permisului de conducere – taxa de examinare;
·         copie act de identitate;
·         copie act de studii;
·         copia hotararii judecatoresti de condamnare, cu mentiunea definitiva;
·         dovada anularii permisului de conducere anterior, eliberata la cererea solicitantului de catre Inspectoratul Judetean de Politie care a dispus anularea permisului.
Persoana careia i s-a anulat permisul de conducere nu trebuie sa faca din nou scoala de soferi; ea se va prezenta la o scoala de soferi autorizata unde i se va intocmi fisa de scolarizare si este indicat sa-si ia cateva ore de conducere pentru a se acomoda cu masina pe care va da examen
Depunerea dosarului cu toate documentele de mai sus se face personal de catre titular avand asupra sa actul de identitate in original la ghiseul D.R.P.C.I.V. unde solicita sa fie examinat.
Examenul pentru redobandirea unui permis anulat, respectiv pentru obtinerea unui nou permis de conducere, se desfasoara prin sustinerea probei teoretice si practice, in functie de categorie.
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Arhivă blog

Un produs Blogger.

De ce sa imi iau carnet de conducere?

<![endif]-->                     Pentru a raspunde la aceasta intrebare, e suficient sa analizam structura ocupationala...