duminică, 20 mai 2018

De ce sa imi iau carnet de conducere?

<![endif]-->

        

         
 Pentru a raspunde la aceasta intrebare, e suficient sa analizam structura ocupationala a persoanelor inscrise pentru a urma cursurile unei scoli de soferi; o asemenea analiza evidentiaza faptrul ca daca inainte de 1989 ponderea o detineau oamenii cu o situatie materiala deosebita (gestionari, sefi ai unor unitati comerciale, directori ai unor intreprinderi etc, ), dupa aceasta data, cei mai multi cursanti ai scolilor de conducatori auto provin din randul somerilor, studentilor si elevilor.
    In zilele noastre, este un truism faptul ca masina nu mai reprezinta un lux ci a devenit o necesitate.


    Avantajele detinerii unui permis de conducere:


    Maturizarea


Varsta de 18 ani, cand se poate obtine permisul de conducere pentru un autoturism, coincide cu depasirea pragului adolescentei, obtinerea actului de identitate, absolvirea liceului, inscrierea la o facultate sau obtinerea primului loc de munca. Toate acestea presupun asumarea unor responsabilitati, iar cei din jur incep sa-i priveasca diferit pe tinerii care au inceput sa-si ia in serios atributiile de adult.
Permisul de conducere poate schimba modul de viata al cuiva. Indiferent ca se afla la volanul masinii personale, a parintilor, a firmei sau inchirieza o masina, senzatia de libertate si de detinerea a controlului este grozava si tonifianta, favorizand sporirea increderii in sine.
O scoala de soferi serioasa il va invata pe tanar nu numai sa conduca un automobil ci il va face mult mai responsabil pentru viata sa, pentru securitatea celorlalti participanti la trafic, pentru protejarea mediului inconjurator si il va ajuta sa se fereasca de tentatiile specifice varstei : bravada, viteza excesiva, conducerea sub influenta alcoolului etc.


    Independenta


Obtinerea permisului de conducere echivaleaza pentru multi tineri cu libertatea si independenta. Dincolo de mobilitatea pe care o ofera o masina, cel in cauza devine dintr-o data singurul stapan al propriilor planuri si se poate concentra strict pe ceea ce doreste se faca, locurile pe care doreste sa le viziteze si programul pe care vrea sa il urmeze. Dintr-o data nu mai este dependent de un parinte sau de un frate mai mare care sa ii conduca atunci cand trebuie sa ajunga undeva in cel mai scurt timp si nici nu mai trebuie sa apeleze la serviciile de taxi, care sunt destul de costisitoare. De asemenea, permisul de conducere permite posesorului  accesul la o masina si la destinatii care, inainte, erau mai greu de atins; el poate pleca in toiul noptii, oriunde isi doreste si nu mai depinde de orarul trenurilor sau al autobuzelor.


    Viata sociala


Nu in ultimul rand, obtinerea permisului de conducere dupa urmarea cursurilor mai ales la o scoala cu renume, reprezinta o schimbare evidenta si in viata sociala a tinerilor care fac acest pas. Popularitatea in randul prietenilor fara permis creste rapid, iar dintr-o data cei care sunt deja soferi au mai multa autoritate in fata grupului in ceea ce privesc deciziile legate de locurile de iesire sau locurile de petrecere a vacantei. Pentru ca a detine permisul de conducere este privit ca un semn de maturizare si responsabilizare, inclusiv potentialii angajatori sunt mai inclinati sa cheme la interviu tinerii care mentioneaza in CV faptul ca poseda carnetul de sofer.


    Posibilitati de integrare si noi orizonturi profesionale


O analiza a anunturilor de angajare de pe site-urile de profil, evidentiata faptul ca acestea au cateva cateva criterii in comun: cunoasterea limbii engleze, operare pe calculator si permisul de conducere. Lipsa permisului auto poate insemna ratarea unor oportunitati de angajare dupa facultate sau a unor part-time-uri usoare in timpul facultatii. Pentru ca studentii au parte de reducere la cursurile scolilor de soferi, dar si mult mai mult timp liber pentru a completa chestionare auto si a studia pentru examen decat au cei care au parasit deja bancile facultatii, este momentul ideal pentru a se obtine permisul de conducere. Astfel se asigura sanse cat mai mari pentru obtinerea unui job bun si a unei masini de serviciu care devine, in definitiv, un mare avantaj si pentru angajat.
Obtinerea permisului de conducere  poate deschide noi orizonturi profesionale : obtinerea permisului  de conducere pentru camion sau autocar, presupune detinerea in prealabil a unui permis de conducere pentru autoturism; astfel cel in cauza poate lucra ca sofer de tir/camion pentru o companie de transport, pe un autobuz sau autocar, sau poti deveni taximetrist (dupa cel putin 2 ani de la obtinerea permisului de categoria B).
Multe joburi din ziua de azi necesita detinerea unui permis de conducere : agent de vanzari, manager…si orice alt job care implica intalniri cu clienti si colaboratori in localitate si in afara localitatii.
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Arhivă blog

Un produs Blogger.

De ce sa imi iau carnet de conducere?

<![endif]-->                     Pentru a raspunde la aceasta intrebare, e suficient sa analizam structura ocupationala...