duminică, 20 mai 2018

Conditii preliminare




1.     VARSTA
Varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere pentru categoria B este 18 ani. Permisul de conducere categoria B permite posesorului sa conduca pe drumurile publice:
-          un autovehicul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8.
-          un ansamblu format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
-          un ansamblu de vehicule  a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 4250 kg. format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg.
-          un vehicul din categoria AM (moped);
-          un vehicul din categoria B1 (cvadricicluri a caror masa proprie nu depaseste 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de marfuri).
-          un vehicul din categoria Tr (tractor) cu masa totala maxima autorizata de pana la 3500 de kg la care se poate atasa si o remorca a carei masa totala maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg.
-          un vehicul pentru transport de persoane avand cel nult 8 locuri pe scaune in afara conducatorului.

Inscrierea la cursurile unei scoli de soferi pentru categoria B se poate face si cu 3 luni inainte de implinirea acestei varste.

2.     SANATATE
Persoana care doreste sa urmeze cursurile unei scoli pentru conducatori auto trebuie sa prezinte la inscriere  o  Fisa medicala auto din care sa reiasa ca este apt din punct de vedere medical pentru a conduce un automobil pe drumurile publice. Aceasta fisa se obtine de una din policlinicile autorizate.  
Lista policlinicilor autorizate impreuna cu adresele acestora si tarifele practicate o puteti viziona accesand site-ul scolii de soferi Top Driving School ; tds-iasi.ro
Persoanele care prezinta anumite afectiuni medicale, pot consulta Ordinul  pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.1.162/2010. Acest Ordin urmeaza sa sa fie modificat si completat in curand.

3.     CAZIER
Persoana care doreste sa urmeze cursurile unei scoli pentru conducatori auto trebuie sa prezinte la inscriere  si un cazier judiciar  in copie sau o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte faptul ca nu se incadreaza in prevederile legale in vigoare privind interdictia de a se prezenta la examenul pentru obtinerea permisului de conducere, in original.
In cazul unui cetatean strain, acesta trebuie sa prezinte si o declaratie notariala din care sa rezulte ca nu poseda un alt permis de conducere national eliberat de o autoritate straina, sau ca dreptul de a conduce nu a fost suspendat, retras ori anulat.
Nu are dreptul sa se prezinte la examen pentru obtinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnata, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie.
Conform art. 116, alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002 persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti, se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii  judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit  amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanta prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.
Modul de obtinere a cazierului judiciar si programul ghiseelor poate fi vizionat pe     site-ul scolii de soferi Top Driving School.

4.     AVIZUL PSIHOLOGIC
Alaturi de Fisa medicala si Cazierul judiciar si acest document este necesar la inscrierea la scoala de soferi. Avizul psihologic se obtine in urma unui examen psihologic care trebuie efectuat intr-un laborator de psihologie autorizat. Nu desconsiderati acest examen si nu tratati Avizul psihologic ca o simpla hartie ce trebuie depusa la dosar ! Cel care procedeaza asa, isi diminueaza sansele unui parcurs eficient a programei scolare din cadrul scolii de soferi. Examenul psihologic va ajuta sa va cunoasteti mai bine, sa vedeti in ce masura dispuneti de aptitudinile necesare conducerii unui autovehicul, sa va inlaturati unele temeri, sa va schimbati anumite atitudini. Recomandarile psihologului (mai ales daca e din cadrul scolii) va ajuta sa va alegeti instructorul, masina pe care veti face instruirea, sa alegeti cele mai bune metode de abordare a temelor din programa. In functie de caracteristicile psihice identificate, psihologul poate face anumite recomandari si instructorului cu care veti efectua instruirea practica.  
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Arhivă blog

Un produs Blogger.

De ce sa imi iau carnet de conducere?

<![endif]-->                     Pentru a raspunde la aceasta intrebare, e suficient sa analizam structura ocupationala...