duminică, 20 mai 2018

Cursurile practice





Dupa parcurgerea modulelor teoretice si sustinerea examenului de absolvire, cursantul va incepe pregatirea practica pe automobil. Conform planului de invatamant, numarul de ore alocat pregatiriii practice, pentru categoria “B” este de 30. Facem precizarea ca acesta este numarul minimal de ore, care sunt obligatorii. De obicei, aceste ore se cupleaza cate doua intr-o sedinta de pregatire, deci cursantul trebuie sa faca 30 de ore sau 15 sedinte. Orele de pregatire practica, la fel ca si cele teoretice, sunt ore didactice, deci o sedinta de pregatire practica dureaza 100 de minute. Planificarea sedintelor de pregatire practica, se face de catre elev si instructor si trebuie respectata intocmai. Intr-o zi nu poate fi planificata decat o singura sedinta de conducere. In ceea ce priveste frecventa sedintelor de pregatire practica, ideal ar fi sa nu se depaseasca 4 sedinte pe saptamana (o zi da, o zi nu).
La o sedinta de pregatire practica, elevul trebuie sa se prezinte odihnit, fara sa fi consumat bauturi alcoolice sau medicamente contraindicate conduceriii auto, imbracat lejer, cu o incaltaminte care sa nu aiba talpa groasa si tocuri, si sa aiba asupra sa actul de identitate si Caietul cursantului.
La inceputul sedintei, istructorul are obligatia sa-l informeze pe cursant asupra tematicii propuse si asupra obiectivelor operationale urmarite, iar la sfarsitul sedintei sa faca o apreciere generala asupra evolutiei cursantului si asupra modului si gradului in care au fost indeplinite obiectivele propuse.  
La incheierea perioadei de pregatire practca, elevul va fi supus unei evaluari; evaluarea se face pe baza grilei utilizate de examinatorii D.R.P.C.I.V. Este de dorit ca aceasta evaluare sa fie facuta de catre un alt instructor. Punctajul obtinut trebuie adus la cunostinta cursantului si este necesara o analiza a erorilor comise. Daca, pe baza punctajului obtinut, cursantul este declarant “Respins”, el trebuie sa-si continue pregatirea si sa fie supus ulterior unei alte evaluari.
Sunt suficiente cele 30 de ore de pregatire practica ? Nu se poate da un raspuns précis la aceasta intrebare; in pofida prejudecatilor, acest numar de ore nu depinde de sex, varsta sau ocupatia celui in cauza, ci trebuie stabilit in functie de modul in care au fost indeplinite obiectivele operationale propuse. Iata de ce, este foarte important sa beneficiati de un formator  care sa nu va instruiasca dupa ureche sau dupa asa-zisa sa ”experienta”, ci sa urmareasca indeaproape tematica stabilita si care sa munceasca pentru indeplinirea obiectivelor propuse.  In aceste conditii, un cursant isi poate da si singur seama daca este pregatit pentru examen.
Daca la sfarsitul perioadei de instruire, cursantul simte ca ceva nu merge, (nu ii iese o parcare laterala, se mai “balbaie” la patrunderea intr-o intersectie, are anumite ezitari etc. ), este indicat sa-si ia din proprie initiativa cateva ore suplimentare. Acest lucru este mai putin costisitor decat un esec la examen, care atrage dupa sine pierderi de timp si de bani, deoarece pana la un nou examen pot sa treaca si trei luni de zile, iar inainte de examen cursantul este obligat sa sa faca dovada ca s-a pregatit suplimentar (cel putin 3 sedinte).
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Arhivă blog

Un produs Blogger.

De ce sa imi iau carnet de conducere?

<![endif]-->                     Pentru a raspunde la aceasta intrebare, e suficient sa analizam structura ocupationala...